ERROR: Eating disorder

Milloin voi sanoa sairastavansa syömishäiriötä? Se onkin paha sanoa. Meillä jokaisella saattaa olla jonkinlainen oma erikoinen tapa, mikä on jonkun muun mielestä hyvin erikoinen ja ehkä jopa hieman sairaskin. Esim. joku tykkää syödä pimeässä huoneessa, toinen puolestaan suostuu käyttämään paistamiseen vain yhtä tiettyä pannua ja kolmas ei voi juoda muuta kuin Presidentti -kahvia. Sairaan ja terveen veteen piirretty raja on siis hyvin epäselvä. Se mikä toisen mielestä voi tuntua sairaan pakkomielteiseltä on toiselle, ihan terveelle ihmiselle, aivan normaalia. 

Mikäli urheilisit hullun lailla, vaikka se tuntuisi sinusta aivan kauhealta pakkopullalta ja jos sinulla ei olisi siihen edes energiaa, tai mikäli jättäisit aterioita väliin ja ruoka aiheuttaisi nautinnon sijaan suurta ahdistusta, silloin olisin huolissani. Ottaisin myös sen vakavasti mikäli päähäsi putkahtelisi niinkin järjettömiä ajatuksia/väitteitä, kuten esimerkiksi ”jos syön 10 grammaa suklaata, lihoan 10 kiloa”.

Syömishäiriöitä on olemassa useita erilaisia. Neljä tunnetuinta ovat varmaankin anoreksia, bulimia, ortoreksia ja BED

Anoreksia on sekä psyykkinen, että fyysinen laihuushäiriöä. Anorkesiaa sairastavan kehonkuva on vääristynyt ja hän kuvittelee itsensä paljon lihavemmaksi ja painavemmaksi mitä hän oikeasti on. Tästä seuraa sairaalloinen laihtuminen, joka on pitkällä aikavälillä hengenvaarallista. Anoreksian yhteydessä voi esiintyä myös bulimialle ominaisia oireita.

Yleisimmät oireet ovat rasvaisen/sokerisen/suuren kaloripitoisen ruuan välttäminen, nopea painon laskeminen, pakkomielteinen liikkuminen ja tytöillä kuukautisten poisjääminen. Muita oireita ovat mm. masennus, hidas pulssi, rytmihäiriöt, palelu, sekä kynsien ja hiusten oheminen ja katkeilu.

Terveyskirjaston mukaan, anoreksiaan sairastuu Suomessa vuosittain vajaa 1% 12-24-vuotiaista naisista.  Lievemmät häiriöt, joita ei diagnosoida ovat kuitenkin erittäin yleisiä etenkin nuorten naisten keskuudessa. Vaikka syömishäiriöihin sairastuneista suurin osa on naisia, sitä voi yhtä hyvin esiintyä myös miehillä. Anoreksiaan sairastuneista noin 10% on miehiä.

Anorexia 1
Kuva: http://www.truthrevolt.org/news/pro-anorexia-bulimia-online-communities-thriving
Anorexia 2
Kuva: http://www.medicalnewstoday.com/articles/300530.php

Bulimia on syömishäiriö, jossa on ominaista hallitsematon ruuan ahmiminen. Kuten anoreksiassa, bulimikonkin käsitykset kehostaan ja painostaan ovat vääristyneet. Tässä tapauksessa liian kontrolloitu syöminen kostautuu kontrolloimattomalla ahmimisella. Stressi, ahdistus ja yksinäisyys saattavat myös aiheuttaa ahmimiskohtauksia. Kohtauksille on ominaista, että henkilö ahmii hyvin lyhyessä ajassa, suuren määrän erittäin energiapitoista ruokaa.

Bulimikko saattaa oksentaa tahallisesti, käyttää ylisuuren määrän ulostuslääkkeitä tai urheilla pakonomaisesti, välttääkseen ahmimisesta seuraavaa lihomista. Oksentelu mm. kuluttaa hampaiden kiillettä, äryttää ikeniä ja sylkirauhasia, sekä voi altistaa ruokatorven syövälle. Oksentelu ja ulostuslääkkeiden käyttö saattavat aiheuttaa myös tytöillä kuukautisten poisjäämisen, sekä erittäin vakavia sydämen rytmihäiriöitä. Fyysisten vahinkojen lisäksi, ahmiminen aiheuttaa myös henkistä pahaa oloa, kuten häpeää ja itseinhoa. Tämän takia bulimikko pyrkii toimimaan salassa.

Vaikka bulimia ei ole niin vaarallinen sairaus, kuin esim. anoreksia, on se silti erittäin vakava ja vaikea sairaus. Nuorista naisista jopa 20-40% täyttää bulimian oireet.  Tässäkin tapauksessa miehet sairastavat naisia harvemmin bulimiaa.

Bulimia
Kuva: http://www.kuminhat.com/2014/02/pengertian-penyebab-dan-akibat-bulimia.html

Ortoreksia luokitellaan epätyypilliseksi laihuushäiriöksi. Se ei siis ole diagnosoitava sairaus. Ortoreksiaa sairastavalla on kuitenkin suurempi todennäköisyys sairastua anoreksiaan.  Ortoreksiaa sairastavalle henkilölle terveistä elämäntavoista on tullut pakkomielle.

Tyypillisimmät oireet on pakonomainen ravinnon tarkkaileminen ja urheileminen. Ortoreksiaa sairastava punnitsee yleensä ruokansa gramman tarkkuudella ja pyrkii noudattamaan omasta mielestään “terveellistä” ruokavaliota. Hänen saattaa myös olla vaikea syödä muiden valmistamaa ruokaa.

Ortoreksiaa esiintyy sekä miehillä, että naisilla ja sen esiintyminen on yleisempää kuin anoreksian tai bulimian. Ortoreksiaa ei varsinaisesti luokitella ”oikeaksi” sairaudeksi, mutta sitä voi pitää niin sanotusti ”anoreksiaa lievempioireisena häiriönä”.

Orthorexia
Kuva: http://www.theveganrd.com/2015/12/vegan-diets-and-orthorexia-how-should-activists-respond.html

BED (Binge eating disorder) eli lihavien ahmimishäiriö on hyvin samankaltainen kuin bulimia. Ahmimiskohtauksessa potilas saattaa syödä lyhyessä ajassa suuren määrän, erittäin energiapitoista ruokaa. Ahmiminen kohdistuu yleensä tiettyihin ruokiin, kuten suklaaseen, karkkeihin, jäätelöön, hampurilaisiin tai sipseihin. Kohtaus ei edellytä nälkää, vaan sen voi laukaista esim. stressi tai yksinäisyys. Toisin kuin bulimiassa, BED-oireyhtymää sairastava henkilö ei ahmimisen jälkeen pyri kuluttamaan ahmimastaan ruuasta saatua energiaa, mikä johtaa lihomiseen.

Ahmimisen ja painonnousun lisäksi BED-oireyhtymän oireena voi ilmetä myös masennusta. Ahmiminen aiheuttaa potilaalle häpeää, jonka takia hän pyrkii tekemään sen muilta ihmisiltä salassa. Se saattaa myös aiheuttaa potilaalle ns. “henkistä krapulaa”, sekä syvää itseinhoa.

BED on länsimaissa esiintyvistä syömishäiriöistä yleisin ja sitä diagnosoidaan enemmän naisilla, kuin miehillä. Sitä esiintyy 2-3% aikuisista, sekä nuorilla, että varttuneimmilla. Vaikka BED on nimetty lihavien ahmimishäiriöksi, sitä saattaa esiintyä, ahmimisesta huolimatta, henkilöillä joiden paino on aivan normaali.

BED
Kuva: http://goqii.com/blog/binge-eating-its-effects-on-our-health/

Tässä oli nyt pieni tietopläjäys tunnetuimmista syömishäiriöistä. Monille kertomani asiat saattoivat olla jo entuudestaan tuttuja, jollekkin puolestaan täysin uusia. Jotkut saattoivat oppia myös jotakin aivan uutta, mitä eivät ennen syömishäiriöistä tienneet.

Omasta diagnoosistani on kulunut nyt puolitoista vuotta. Vaikka sain todellisen diagnoosin vasta vuoden 2015 tammikuussa, oireeni olivat alkaneet jo kauan sitä aijemmin. Sanoisin, että ensimmäiset oireet ilmestyivät jo nelosluokalla. Silloin ne tosin olivat lähes olemattomia, mutta olemattomia tai ei, oireita kumminkin. Oman kokemukseni sairastumisesta voit tulla lukemaan seuraavasta postauksesta.

Ps. Mikäli haluat tietää lisää syömishäiriöistä, kannattaa käydä katsomassa Terveyskirjastossa niihin liittyvät tietoartikkelit (kirjoita kohtaan ”hae Terveyskirjastosta” haluamasi sairaus) tai vierailla Syömishäiriöliiton-SYLI ry:n sivuilla.

Hyvää alkavaa viikkoa! ❤

~Aurora

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s